Eikenprocessierups duikt weer op: pak bomen niet in met plastic

Foto: Pixabay License / Josch13

Het wordt warmer en de eikenprocessierups is weer in aantocht. De meeste overlast van de eikenprocessierups is van mei tot en met juli. In de maanden april en mei heeft een gecertificeerd bedrijf in de ABG-gemeenten de eikenprocessierupsen in bomen bestreden. Dit deden zij bij alle eiken binnen de bebouwde kom en langs belangrijke wandel- en fietsroutes in de bouwde kom en in het buitengebied. Dit jaar is er ook extra aandacht voor de sportvelden en toegangswegen tot recreatiegebieden.

Plastic rondom bomen werkt niet
Vooral in bosrijke gebieden omwikkelen sommige mensen de eiken met plastic, omdat dit de overlast van de eikenprocessierups zou verminderen. Dit blijkt niet te werken. De rups kan naar beneden kruipen om een nest te vormen en achter het plastic gaan zitten. Als bestrijders het plastic verwijderen kunnen er veel brandharen vrijkomen. Ook kan het plastic echter losraken en in het milieu terecht komen. Pak de bomen dus niet in.

Meldt overlast van de eikenprocessierups
Nu de eikenprocessierups voor de vierde keer vervelt en de rups zijn brandharen verliest, ontstaat er meer overlast. Bij erge overlast kunnen bewoners dit melden via de BuitenBeterapp, of via www.alphen-chaam.nl/ongedierte. Ook is de gemeente te bereiken via telefoonnummer 14 013.
De gemeenten stellen prioriteiten op basis van de meldingen en pakken de plaatsen met de meeste overlast aan. Plaatsen waar veel mensen zijn, met name kinderen, krijgen voorrang bij het ruimen, bijvoorbeeld doorgaande (fiets)routes, kinderdagverblijven en speeltuinen.

Brandharen op huid?
Brandharen kunt u het best verwijderen met plakband en daarna spoelen met water. Als u al jeuk heeft, helpt zalf of crème met menthol en aloë vera. Blijf daarnaast zelf ook alert. Op www.oakie.info staat meer informatie over de eikenprocessierups.

Op www.abg-boomonderhoud.nl is terug te vinden waar de rupsen bestreden hebben.

Bron: ABG-gemeenten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen